Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΜΕ ΤΟ... ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ ΕΞΙΣΩΣΕ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ!

ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΣ Ο
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ

Στη σχετική συζήτηση Επικαίρου Ερωτήσεως που διεξήχθη στην Βουλή μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού και του ερωτώντος Βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ηλία Πολατίδη και είχε ως θέμα την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οικήματα που αφορούν τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνος, Παύλο Μελά, ακούστηκαν πρωτοφανή πράγματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σπίτι του ήρωος στην Κηφισιά όπου έζησε (και οι "Ανένταχτοι Πατριώτες" είχαν "παρέμβει" όπως θυμάστε) και από το οποίο ξεκίνησε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και το σπίτι στην Στάτιστα της Καστοριάς όπου και σκοτώθηκε αγωνιζόμενος. Να σημειωθεί ότι ο Σερραίος Βουλευτής είχε ξαναϋποβάλει σχετική Ερώτηση πριν 2 ολόκληρα χρόνια στον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη και είχε λάβει απ’ αυτόν διαβεβαιώσεις στην Βουλή ότι έχουν κινηθεί σχετικές διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του σπιτιού στην Κηφισιά ως μνημείου αλλά και από τον μετέπειτα Υπουργό κ. Σαμαρά (ο οποίος εξέδωσε μάλιστα και δελτίο τύπου στις 30/3/2009) ότι το ζήτημα θα εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων. Ο κ. Πολατίδης, λοιπόν, τόνιζε στην νέα Ερώτησή του την συνεχιζόμενη εγκατάλειψη των ανωτέρω οικημάτων από την ελληνική πολιτεία σε σημείο που αυτά να είναι ετοιμόρροπα και ερωτούσε τον Υπουργό να τον ενημερώσει επιτέλους σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες.
Δυστυχώς όμως και πάλι σαφείς απαντήσεις δεν εδόθησαν. Ο κ. Γερουλάνος αναλώθηκε σε μια πολύ ωραία έκθεση ιδεών περί πολιτισμού και περί αναδείξεώς του μέσω μουσείων και μνημείων (συνέκρινε μάλιστα τα οικήματα που αφορούν τον Παύλο Μελά με το μνημείο στην Γυάρο!), αλλά για την ταμπακέρα λόγος ουδείς! Ομολόγησε μόνον ότι η κατάσταση των αναφερομένων σπιτιών είναι πραγματικά άσχημη και έδωσε και αυτός αόριστες υποσχέσεις ότι η πολιτεία θα βοηθήσει, αλλά πρέπει να βοηθήσουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, και η τοπική αυτοδιοίκηση και τα υπόλοιπα κόμματα! Για γέλια και για κλάματα, δηλαδή. Πλήρης ανευθυνότητα και πλήρης αποποίηση ευθυνών. Ο κ. Πολατίδης με την σειρά του ανέφερε ότι είναι λογικό να μην απαντά σαφώς ο Υπουργός, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αλλεργική σε κάθε τι που αφορά εθνικά θέματα (πολιτισμός, ιστορία κ.λπ.) και ότι αυτό το έχει αποδείξει με την αφαίρεση του όρου «εθνικό» από διάφορα Υπουργεία και με την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Κάλεσε δε τον Υπουργό να απαντήσει ξεκάθαρα.
Ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι παρ’ όλο που το οίκημα είναι χαρακτηρισμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο και γίνονται κάποιες επείγουσες εργασίες, επειδή το κτήριο ανήκει σε ιδιώτη η πολιτεία δεν μπορεί να επέμβει και το κόστος απαλλοτρίωσης είναι απαγορευτικό! Τόσο πολύ, δηλαδή, τιμά η πολιτεία τον Παύλο Μελά, τον Μακεδονικό Αγώνα και την Ελληνική Ιστορία. Μάλλον δεν τιμά, αλλά αποτιμά σε ευρώ την Ελληνική Ιστορία, προτιμώντας να τα δίνει σε ταξιδάκια Υπουργών και στην φιλοξενία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς! Τέλος, ο Υπουργός προέβαλε κάποια τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα για την ίδρυση Μουσείου στο σπίτι στην Κηφισιά και για το οίκημα της Στάτιστας στην Καστοριά δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα είναι πλήρως επισκευασμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου